Om Dante

Società Dante Alighieri er en italiensk organisasjon som ble grunnlagt i Italia i 1889. Formålet er å fremme italiensk språk og kultur i Italia og i verden for øvrig. Organisasjonen har i dag mer enn 400 lokalforeninger med tilsammen ca. 500.000 medlemmer. Hovedsetet befinner seg i Roma. Tyskland har sitt Goethe-institutt, England sitt British Council, Frankrike sitt Alliance Francaise – og Italia sitt Società Dante Alighieri.

Dante Alighieris sentralstyre i Roma (Sede Centrale) – tilbyr skole-/kursopplegg i Italia, noen med stipend.

Dante Alighieri i Norge er representert i Oslo, Trondheim, Kristiansand, Bergen, Halden Stavanger og Røst. Alle foreningene har både norske og italienske medlemmer. Vi arrangerer månedlige møter med foredrag og andre aktiviteter. Foredragene er i hovedsak på italiensk, men du behøver ikke være perfekt i italiensk for å ha glede av møtene.

Dante-foreningen i Bergen 

På slutten av 50-tallet var det etterhvert mange i Bergen som så behovet for å dyrke sine interesser for Italia noe mer aktivt. Den 19. november 1958 møtte nærmere 90 personer fram til det første konstituerende møte på Handelshøyskolen til hva som skulle bli “et stykke Italia i Bergen”.

jubileum 1Foreningen Dante Alighieri ble en realitet og medlem i det verdensomspennende nettverket av italienske interesseforeninger. Titlene på de første styremedlemmene forteller sitt om hvilke lag av Bergens befolkning som den gang hadde Italia på agendaen.

Stiftelsesdagen var 17. februar 1959, og følgende ble valgt til styremedlemmer: sekretær Anna Bugge, italiensk- lærerinne Lillian Rickfeldt, lektor Harald Horvei, konsul Johan Rieber Mack (formann) og overingeniør Fredrik Sundby. På et senere møte ble Arne Nordø valgt som en av foreningens revisorer. I 1965 var Nordø også formann i foreningen.

Markante gjester

Blant foredragsholderne det første året kan nevnes professor Hans Peter L’Orange fra det norske instituttet i Roma og den italienske ambassadøren i Oslo på den tiden, prins Guido Colonna di Paliano. Senere skulle kulturpersonligheter som forfatteren Italo Calvino og filmregissøren Ettore Scola bli å finne blant mange spennende foredragsholdere på foreningens ulike “conferenze” i Bergen. Også musikernavn som Elisabeth Norberg-Schulz og Aldo Ceccato kan trekkes fram.

Siden skulle Dante-foreningene bli et italiensk hjem i Bergen for Arne Nordø og er det fremdeles når foreningen markerer sitt 60 års jubileum i 2018.

Som ungt ektepar med småbarn hadde vi på den tiden stort behov for å komme ut og lufte oss litt. Da bød møtene i Dante på en slik anledning, og vår kjærlighet til Italia bare vokste. Det var kanskje tilfeldig at det ble italiensk, men jeg har hatt stort utbytte av kontakten med Italia og er blitt kjent med mange gjennom det italienske miljøet i Dante, sier en begeistret Nordø.

Medlemstallet i foreningen har vari- ert helt fra start. Gjennomsnittet ligger på 150, men det har vært oppe i 200 italofile registrerte medlemmer. I de senere har Stranges Stiftelse vært et populært lokale for Dante-foreningens møter i Bergen.

Dante-foreningen skulle etterhvert bli nært knyttet opp mot det italienske kulturinstituttet Centro Culturale Italiano, som var initiert av Italias ambassade i Oslo og etablert i Bergen januar 1961. En drivende kraft ankom Bergen i 1964, og fra 1967 ble Giovanna Petitti “direttrice del Centro”. Hun ble raskt en sentral skikkelse i det norsk-italienske miljøet i Bergen.

– Ja, uten Giovanna hadde det neppe gått bra, verken med Dante eller kultursenteret, innrømmer Nordø. – De periodene vi manglet ledere for Dante, da var velvillige Giovanna der. Hun var nærmest vår beskytterinne. Heller ikke styremedlemmer var så lett å oppdrive.

Giovanna Petitti selv trekker heller fram sin italienske kollega Andrea Vergari blant de profilerte lederne for Dante og kulturinstituttet og dagens leder, Lise Sunnanå. Også Christian Andersen har gjort en kjempejobb for Dante i en årrekke, påpeker hun.

jubileum 2

En kreativ leder

Vergari var kjeveortoped på Odontologisk Institutt her i Bergen, men samtidig leder på Centro Culturale fra 1996 til 2001. Han utviste stor grad av italiensk kreativitet, og Petitti minnes den gangen Vergari skaffet en ekte veneziansk gondol til Bergen. Samme gondol “trafikkerer” fremdeles norske farvann som bryllupsbåt mot gebyr på Sognefjorden! En annen gang organiserte han gatesjakk turnering på Torgalmenningen.

Tidligere instituttleder Lise Sunnanå minnes første gang hun traff Vergari:

Jeg jobbet våren 1999 på Pasta- sentralen i Bergen og savnet fortsatt Italia som jeg flyttet fra året før, så jeg klarte ikke å dy meg og tok kontakt med en gruppe personer som spiste der ofte og som snakket italiensk.

En av dem var Andrea, som tilbød meg å starte som italiensklærer på senteret. Dette takket jeg ja til, men sa at jeg først skulle være i Firenze ett år på utveksling. Han ba meg ta kontakt når det nærmet seg retur til Bergen.

Det gjorde jeg, og vi avtalte å møtes i Verona i juli 2000, hvor han ga meg og nøklene til senteret, samt telefonnummeret til Giovanna Petitti. Jeg ringte Giovanna, og dermed var vi i gang!

– Siden har Giovanna har vært mer enn en inspirasjonskilde for meg. Hun er en av mine beste venner – nesten som i familie.

Språkkurs som basis

Virksomheten ved Centro Culturale Italiano er i dag basert på språkkurs med ulik vanskelighetsgrad. I tillegg arrangeres utstillinger, film- og temakvelder.

– Det er gjerne gjennom språkkursene på Centro vi har kunnet rekruttere nye medlemmer til Dante-foreningen, forteller Sunnanå, som i tillegg til å være instituttstyrer også er leder i Dante-foreningen.

Alderssammensetningen i foreningen er gjerne 40 pluss, hvor hovedtyngden er nordmenn som har Italia som interesse og kan følge foredragene på italiensk, men også yngre italienere på studieopphold eller bosatt i Norge for kortere eller lengre tid, er blant deltakerne på Dante- foreningens møter som holdes seks til åtte ganger årlig. Også i jubileumsåret kan foreningen Dante Alighieri i Bergen by på en rekke interessante foredrag. Disse legges gjerne opp i samarbeid med de øvrige Dante-foreningene i Norge, som vi finner i Oslo, Halden, Kristiansand, Stavanger og Trondheim. For dem som vil vite mer og kan tenke seg å bli medlemmer vil nettadressen http://www.dantebergen.org kunne gi mer og interessant bakgrunn.

Ledere og styret

Fra starten i 1959 har følgende personer vært ledere i Dante for en eller flere perioder: Johan Rieber Mack, Elin Jenssen, Arne Nordø, Jan van Vugt, Anthonie (Toni) Nestaas, Brit Hauge, Anne Margrethe Konow-Lund, Jan Johnsen, Kari Aaraas, Ann-Magritt Sævold, Kolbjörn Blücher, Giovanna Petitti, Nina Goga, Christian Andersen, Andrea Vergari, Lise Sunnanå, Bruno Giusti, Tore Skaug og Graziella Van den Bergh.

Dagens styre:

Styreleder:

Graziella Van den Bergh

Nestleder:

Øystein Stokland

Styremedlem:

Margrethe Moe Sandven

Olav Østtveit
Christian Andersen
Dag Sunnanå
Nina Karin Monsen

175x175bb


La Società Dante Alighieri è un’ associazione fondata in Italia nel 1889. Il suo scopo è la diffusione della lingua e della cultura italiane in Italia e nel resto del mondo. L’associazione ha oggi più di 400 comitati locali con circa 500.000 soci. La sede centrale è a Roma. La Germania ha il Goethe-institutt, l’Inghilterra il British Council, la Francia l’Alliance Francaise, e l’Italia la Società Dante Alighieri.

La Sede Centrale della Società Dante Alighieri a Roma offre ai soci corsi di lingua e di cultura italiane in Italia.

La Dante Alighieri in Norvegia è presente ad Oslo, Trondheim, Kristiansand, Bergen, Halden, Stavanger e Røst. Tutti i comitati hanno soci norvegesi ed italiani. Organizziamo riunioni mensili con conferenze e altre attività. Le conferenze sono quasi sempre in italiano, ma non è indispensabile una perfetta conoscenza della lingua per poterle seguire.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s